Dini sohbete nasıl başlanır, Dini sohbet konuları nelerdir hakkında bir kaç düşünce paylaşmak istiyorum. Bu makalemizde kendi inancınızı paylaşmak için bir takım sorularla karşılıklı tartışmalara başlayabilirsiniz. İslamiyet hakkındaki bildiklerinizi ve kendi inancınızı rahatlıkla anlatabilirsiniz. Her şeyden önce bu konuda başarılı olursanız, bu başarı size ait değil, yalnız ALLAH (C.C.)’ye aittir. Ben yaptım oldu gibi bencil duygularla hareket ederseniz mutlaka kaybedersiniz.
Dolayısıyla sizin yapmanız tek şey İslami konularda bildiklerinizi doğru düzgün şekilde paylaşmaktır. Dini sohbete nasıl başlanır ? konusunda yeterli vaktiniz yoksa, kesinlikle bir sohbet başlatmamalısınız. Karşınızdaki kişi din ve islam konusuna dirençli görünüyorsa, İslam konusu onun için bir tabu ise kesinlikle tartışmak için zorlamayın. Bunun yerine daha iyi bir zaman ve zemin bulmayı seçebilirsiniz. Bunu bir başarısızlık olarak addetmeyin. Şimdi sizlere dini sohbete nasıl başlanır ? konusunda 5 madde sunuyorum. Bu maddeler oldukça geniş ilgi çeken konular.
Bildiğiniz gibi ölüm, isim ve eylem bakımından bir çok kişi tarafından konuşulmak istenmeyen bir konudur. Fakat ölümün ve yaşamın yüce yaratıcının takdirinde olduğu gerçeğini karşı tarafa izah etmek gerekir. Ölmenin iyi veya kötü tarafı nedir? Bu şekilde sorulan bir soru sohbet meclisinde olan kişilerce ilginç ve eğlenceli olabilir. Bu şekilde bir sohbet başlatmak insanların ilgisini çekecektir. Bu tür sohbetlere, karşı tarafın fikirleri veya görüşleri hakkında tartışmak için girmeyin. Sadece onlara İslam dininin, ölümün, yaşamın güzellikleri hakkındaki doğru bilgilerinizi aktarmaya çalışın.
Ahlak konusu İslam dininde geniş ve temel bir yer tutar. Bu nedenle iyi ve kötü hakkında tartışmalar ilginç bir fırsat sağlar. Neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda fikirler ortaya serilecektir. En güzel örnek ise bütün çocuklar doğumdan itibaren bir adalet duygusuna sahiptir. Çünkü çocuklara adalet kavramı doğuştan yüce yaratıcı tarafından aşılanmıştır. Tüm çocuklar haksızlık karşısında itiraz ederler.
İnsanlar dini konularda tartışma ve konuşmaya oldukça meraklıdır. Bu konu konuşmak için harika bir deneyim olabilir. ALLAH (C.C.) tarafından gönderilen dinlerin, iyi bir insan olmaya katkı sağlayıp sağlamadığı, ilahi kanun ve yasakların yaşamımızı nasıl değiştirdiği konularında bir sohbete başlanılabilir. Geçmiş zamanlarda gönderilen semavi dinlerin kurallarına tam olarak uyan toplumlarla, uymayan toplumlar arasındaki farklar konuşulabilir. Ayrıca dindar birine güvenilip güvenilmeyeceği, Dindar ile Dinci arasındaki farkın tam olarak ne olduğu? gibi konular tartışmanın hararetini artıracaktır.
Cenab-ı ALLAH (C.C.) tüm varlıkların yaratıcısıdır. Bilimsel araştırmalara göre sayısı 10 milyon türü aşan canlılar içerisinde insanoğlu zirvededir. Denenmek, sınanmak için geldiğimiz şu dünyada yaratılmışların içerisinde en güzel varlık bizleriz. Varlığımıza bütün güzellikler ve çirkinlikler, yüce yaratıcı tarafından adeta kodlanmıştır. Yüce yaratıcı insanlar içinden seçtiği peygamberler/elçiler vasıtasıyla bir takım kanunlar göndermiştir. Bu kanunlarla kodladığı güzelliklerin yaşanılmasını, çirkin işlerden kaçınılmasını emretmiştir. Bunun neticesi basittir, öldükten sonra sorgulanacak insan ya cennete, ya cehenneme gidecektir.
Özellikle kötülük kavramı, Ateistler tarafından yüce yaratıcının varlığına karşı en yaygın argümanlardan biridir. Bunların düşüncesine göre ALLAH varsa ve iyiyse, o zaman dünyada neden bu kadar kötülük var. Fakat bu ateist tayfa dünyanın bir imtihan salonu olduğu gerçeğini çabucak unutuyorlar. Kainattaki işleyişe şöyle bir baktığımızda hiç bir noksanlığa ve karmaşaya rastlamayız. Bu düzeni gören her akıl sahibi yüce yaratıcının büyüklüğünü ve ismini anmaktan kendini alıkoyamaz. Fakat insanlar kendi iradeleriyle hayırlı şeyleri şerre çevirebilmektedir. Örneğin Ateşin yaratılması hayırdandır. Fakat sen bile bile elini ateşin içine sokup yakarsan o senin için şer olmuş olur. Neden ateş elimi yaktı? Neden ALLAH (C.C.) buna müsaade etti gibi saçma bir iddiada bulunamazsın. ALLAH tarafından gönderilen kanunlara uyarsan mutlu, uymazsan bedbaht olursun.
Bu nedenlerden dolayı ALLAH (C.C.) kötülüklere neden engel olmuyor? gibi saçma sapan sorularla beyninizi yormayın. Eğer kötülüklere hemen engel olsaydı, imtihan dünyası olmasının bir anlamı kalmazdı. Sevap işleyenlerin başına güller derlenseydi, kütülük yapanların başına dikenli çalılar atılsaydı bu dünya bir imtihan dünyası olmaktan çıkardı. Dini sohbete nasıl başlanır konumuzun sonuna gelmiş bulunmaktayız. Başka bir makalede görüşünceye kadar kendinize iyi bakın.
8 yorum bulunmaktadır. “Dini Sohbete Nasıl Başlanır”
Temmuz 9, 2023 saat 10:08 am
OnCelikLe CanLaSohbette ßole quSel KonuLar PayLaSan KaRa Daima Coq tSk EdiyoRum Ve CanLar aiLeSinde oLmaqtan quRur DuyuyoRum.Dini ßilqilerimiz qeniSliyor Ve ßu ßilqileri Okumanizi TavSiye edeRim KonuLar Coq ii emeq veRen HerkeSten ALLah Razi oLSun SeLam VeRmeqten Ceqinmeyin ALLah`in SeLamini ALLa`ha Sukuru diLimizdeN ekSiq EtmeyeLim.SeLam Ve Dua iLe kaLin..
Temmuz 9, 2023 saat 10:19 am
Dini sohbete nasıl başlanır konusunu çok çarpıcı bir şekilde ele almışsınız. Diğer konularınızı da beğenerek okuyorum.
Temmuz 9, 2023 saat 1:51 pm
Neleri yapıp nelerden kaçınmamız gerektiğini ve belki asıl olarak da kendimizi bilmenin yolunun başkalarını da bilmekten geçtiğini bize bu yazıda harika bir biçimde anlatmışsınız “Kara” çok teşekkür ederiz.Ahlak,ben’in başka ben’lerle olan ilişkisinde ortaya çıktığı için başkasını bilmenin en az kendimizi bilmek kadar önemli olduğunu da bize hatırlatır.Önemlisi doğru olmayı yani dürüst,çalışkan,ahlaklı; iş ahlakına,etik ve evrensel değerlere sahip bir insan olmayı ihmal etmeyelim. ((:
Temmuz 9, 2023 saat 1:53 pm
Çok değerli şeker, emek verip güzel düşüncelerini bizimle paylaştığın için teşekkür ederim.
Temmuz 9, 2023 saat 2:40 pm
Sevgili KaRa.,
Emegine yuregine sag
Konu çok güzel ve güzel anlatmissin.
,tebrikler
Başarılarını. Dileriz
Temmuz 10, 2023 saat 5:27 pm
Eyvallah sevgili Sunaz, bu sitede makale yazmaya başladım başlayalı beni yalnız bırakmadın. Bazen nazlansan da yine de bizi kırmayıp yorum yapmaya devam ettin. Sağlık, esenlik ve mutluluklar diliyorum.
Temmuz 10, 2023 saat 10:52 am
SeLam Kara Abi Emeğine Sağlık…Çok sevdiğim Anlamlı Bir Söz Yazmak İstedim Bende…Ey gönül! Hakk’a Aşk’ı olmayanın, Aşk’a hakkı olur mu?ALLah Razi OLsun Emeği Geçen Herkestenn..
Temmuz 10, 2023 saat 5:26 pm
Teşekkür ederim Sevgili DaSs yorum yapmakla bizleri onurlandırdın. Her zaman yorum kardeşliğine beklerim.