Konuşma ve sohbet arasındaki farklar nelerdir? sorusunun cevabını merak eden arkadaşlar için konuyu araştırdık ve misallerle izah etmeye çalışacağız inşallah. Konuşma tamamen biyolojik bir olaydır, bir çocuğun “Anne” ya da “Baba” demesi gibi. Yani konuşmak için ağzınızla bir kaç kelime yapmanız yeterlidir. Sarf ettiğiniz sözlerin herhangi bir manası, amacı veya meali olmasına gerek yok. Ayrıca konuştuğunuz şeyleri kimsenin dinlemesine gerek yok. Uykusunda konuşan insanlara rastlamışsınızdır.
Konuşma ve sohbet birbirine çok benzese de aralarında oldukça derin farklar vardır. Konuşan insanların bir çoğu “Laf Olsun Torba Dolsun” mantığıyla konuşmaktadır. Konuşmalarında yukarıda dediğimiz gibi herhangi bir amacı gözetmezler. Saçma sapan sözler sarf edebilirler. Fakat sohbet belirli bir kural, kaide ve disipline dayanır. Sohbetin amacında insanların faydalanması, mutlu olması, eksikliklerini giderilmesi hedeflenmektedir. Bazı konuşmalar ve konuşmacılar ise daha resmi bir temelde konuşurlar. Örneğin bir öğretim görevlisinin kürsüde konuşması, başbakanın halka hitap etmesi gibi. Bu tarz konuşmaları yapanlara konuşmacı, dinleyenlere ise dinleyici denir.
Arkadaşlar, aile ve dostlar arasındaki konuşmalar belirli bir resmiyet içerir. Bu konuşmalarda, konuşmayı süsleyen misaller, deyimler, atasözleri kullanılmaktadır. Her halukarda disiplin ve ciddiyet konularından taviz verilmemektedir. Aksi halde bu konuşmalar geyik muhabbeti veya boş muhabbet olarak adlandırılmaktadır. Konuşmalarda muhataplar birbirlerini görürler. Birbirlerinin jestlerini, mimiklerini, ses tonlamalarını rahatlıkla fark ederek ona göre tavır sergileyebilirler. Metin tabanlı yani yazılı sohbetler bu meyanda mütalaa edilemez. Yazılı sohbetin diğer adı da chat yapmaktır. Yazılı sohbetlerde herhangi bir kural ve sınırlama yoktur.
Ciddiyet ve imla kurallarına riayet edilmeden gelişi güzel bir sohbet yapılmaktadır. Canlarsohbet.net sitesinde de gördüğünüz gibi, karşılıklı şakalar, hal hatır sormalar, emoji göndermeler v.s. yapılmaktadır. Fakat yazılı sohbetin de kendine göre bir takım kuralları mevcuttur. Karşıdaki kişiyi eleştireyim derken, hakaret içeren sözler sarf edilmesi kesinlikle hoş karşılanmaz. Örneğin kanalımızın müdavimlerinden “inci” rumuzunu kullanan hanımefendinin “Ahmet” rumuzlu yöneticimize karşı dün sarf ettiği “Aptal”, “Salak”,”Dengesiz” gibi hakaretler anında karşılığını bulmuş ve şahıs kanalımızdan uzaklaştırılmıştır.
Bazen tipik bir şekilde gayriresmi konuşmalar yapılabilir. Bu konuda yapılan konuşmalar genelde tartışma içerebilir. Önemsiz ve ciddiyetsiz konuşmalarda ileri geri diyaloglar oluşabilir. Konuşulan konu önemsiz bir konu olduğu için tartışmalar ortaya çıkabilir. Fakat bir şahıs yanınıza gelerek, “Seninle Konuşmak İstiyorum Müsaitmisin” diye sorduğunda konunun ciddi bir konu olduğu kanısına varılabilir. Bu tür konuşmalarda ciddiyet ve resmiyet hakimdir. Resmi ve iş odaklı görüşmeler daha kasvetli bir ortamda zuhur edebilir. Bazı sohbetler ise gündeliktir. Bir kahve içimi esnasında hayatın akışından konuşarak, gülüp eğlenerek sohbet edilebilmektedir.
Görevi başında olan bir polis memuruyla, bir bekçiyle veya bir Askerle sohbet edemezsiniz. Çünkü o adam görevinin gerektirdiği şeyleri yapmak için orada bulunmaktadır. Bir görevliyi görevi başında meşgul etmek, abuk sabuk konular açarak dikkatini dağıtmaya çalışmak hem ayıp, hem de suçtur. Konuşma ve sohbet arasındaki farkları dilimiz döndüğünce anlatmaya gayret ettik. Bir başka makalede görüşünceye kadar sağlıcakla kalınız.
Hakkında bir yorum “Konuşma Ve Sohbet Arasındaki Farklar”
Eylül 14, 2023 saat 7:37 pm
Ahhh şu üslup..
İnsanı insan yapan..
Üslup: Sözlük anlamı “tarz, yol, usül”dür.
Ne güzel anımsatmalar da bulunuyorsunuz.. teşekkütler..