Bire Bir Sohbet

Bire Bir Sohbet Etmek

Bire bir sohbet edelim, birebir konuşalım, yüzyüze görüşelim gibi kelimeleri duymayanınız hemen hemen yok gibidir. Bire bir sohbet olayında sadece iki kişi vardır. Genellikle birisi bu görüşmeyi teklif eder, diğeri de büyük ihtimalle bu teklifi kabul ederek çağrılan yere icabet eder. Ben eski bir Jandarma personeli olarak bu kelimeye oldukça aşinayım. Genellikle üst rütbeli ve rütbe olarak birbirine yakın askeri şahıslar bu kelimeyi çok kullanırlar. Örneğin: “Toplantıdan Sonra Bu Konuyu Birebir Görüşelim“. Bu kelimeyi duyan ve orada bulunan şahıslar hemen bu sözden uyuz olmaya başlarlar. “Yahu Şimdi Toplantı Yaptık, Acaba Başka Bir Şeymi Var, Ne Konuşacaklar?” diye düşünmeye başlarlar. Bu sihirli ve gizemli sözcük konunun ne kadar önemli ve hassas olduğunun bir göstergesidir. Çünkü üçüncü şahısların vakıf olmaması gereken bazı bilgiler vardır.

Konu askerlikten açılmışken, üstüm veya amirim pozisyonundaki kişiler bana karşı bu kelimeyi kullanmazlardı. Direkt olarak emir mahiyetinde “Yarım Saat Sonra Odamda Ol” şeklinde direktif verirlerdi. Tabi ben o yarım saati, doğum yapacak inek misali kıvranarak geçirirdim. Bir de konunun veya olayın ne olduğunu bilmediğim için sancılarım daha da artardı.

Yüzyüze Konuşmak

Birebir sohbet etmek kelimesiyle hemen hemen aynı meale gelen bir kelimedir “Yüzyüze Konuşmak”. Yani iki kişi beden olarak birbirine oldukça yakın bir şekilde konuşmaya başlarlar. Sokak jargonunda ve halk arasında en çok kullanılan çağrı biçimlerinden birisidir. Bu çağrı genellikle restleşme, racon kesme veya herhangi bir karmaşık olayı çözümlemek için yapılır. “Birader Gel Bu Konuyu Yüzyüze Görüşelim, Konum Atıyorum Falan Yere Gel”. Şimdi gitsen bir dert, gitmesen bir dert, iki ucu pis bir deynek neresinden tutacaksın?. Hele benim gibi pimpirikli bir yapıya sahipsen kafanda 500 tane senaryo uydurursun.

Çünkü geçen gün aynı olayı bizatihi yaşadığım için bu konuda oldukça tecrübeliyim. İş yerinde bir şahsiyetle küfürlü restleşmemiz oldu ve kavga etmemize ramak kaldı. İki gün sonra bu şahsiyet bana whatsapptan konum attı, abi iş çıkışı bu adrese gel dedi. Ben tabi bu davetten uyuz oldum, yanıma her ihtimale karşı emaneti de alıp gittim. Konum attığı yer Şirinyer semtinde alkollü bir mekandı. Her neyse konuyu uzatmayalım, rakılar içildikçe sohbet ortamı iyice yumuşadı ve alkolün verdiği yayıklıkla konu tatlıya bağlandı.

Medeni insanların çoğunluğu “Bire Bir Sohbet Edelim” veya “Yüzyüze Konuşalım” kelimesini normal bir insani iletişim şekli olarak görürler. Fakat vahşi ve insanlıktan nasibini almamış, kendisini delikanlı sanan ucubeler bu teklifin sonunda mutlaka fiziki güç ve gövde gösterisinde bulunabilirler.

Neden Bire Bir Sohbete İhtiyaç Duyarız

Herhangi bir genel görüşme veya toplantıda, personelinize veya arkadaşınıza ayrıca söylemek istediğiniz bir şeyler olabilir. Çünkü durumunu, halini vaziyetini beğenmemiş ve endişelenmişsinizdir. Onun bu durgunluğunun altında yatan sebebi öğrenmek için bire bir konuşmayı teklif edersiniz. İnsanlarla en etkili iletişim ve etkileşime geçmenin yolu bire bir sohbet etmektir. Bu sohbet türünde muhatabınıza her şeyi sorabilir, ince detayları konuşabilir, onu övebilir veya yerebilir veya ondan bir şeyler öğrenebilirsiniz. Çünkü ciddi konuların konuşulacağı yerler ve durumlar mutlaka ayrı olmalıdır. Özel ve ciddi bir konuyu ayak üstü kalabalık bir mekanda konuşmak abesle iştigal etmek, konuya ve muhataba gerekli önemi vermemek, kabalık, küstahlık ve nezaketsizlik olarak addedilebilir.

karizma_ 212

İlk yorum yazan siz olun.

Cevap bırakın
Gerekli alanlar işaretlenmiştir. *