Adıyaman Tanıtımı

Adıyaman Tanıtımı Şehir Rehberi

Şehir tanıtımı makalelerimize hoş geldiniz sevgili dostlar. Palanlı Mağarası’ndaki araştırmalara göre tarihi M.Ö. 40.000 yıllarına dayanan Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batısında Orta Fırat bölümünde yer almaktadır. Adıyaman Arap Çölleri’ni kuzeyden bir ay gibi saran toprakların kuzey bölümünde yer alır. Bu topraklara ‘Bereketli Topraklar’ adı verilmiştir. Şehrimizde bir çok ticaet yolları kesişmiştir. Bu ticaret yolları nedeniyle ticaret ve endüstri kenleri kurulup yıkılmıştır. Adıyaman coğrafi konumunun bir sonucu olarak tarih boyunca uygarlıklar tarafından tercih edilen bir yerleşim alanı olmuştur.

Adıyaman Tanıtımı ve Gezilebilecek Yerler

Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunduğundan tarih boyunca önemli merkezlerden biri olan Adıyaman, çok sayıda kültürel, tarihi ve doğal yapıyı bünyesinde barındırır. Çok sayıda arkeolojik ören yeri, höyük, antik kent, mağara, köprü, kaplıca, göl, nehir, dini yapı ve dünyanın 8. harikası Nemrut kalıntılarına sahip Adıyaman, kültür, tarih ve doğanın bir arada yoğrulduğu bir kenttir.

Adıyaman Tanıtımı, Nemrut Dağı doğu ile batıyı biraraya getiren müthiş bir yerdir. Dağın 2150 m yüksekliğinde bulunan büyüleyici heykeller, uzun kitabeler, çeşitli uygarlıklara ait eserler, çok sayıda arkeolojik ve antik kalıntıyla bir tarih hazinesine sahip Nemrut Dağı UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Liste’sinde yer almaktadır. Ayrıca çok sayıda yerli ve yabancı turist muhteşem gündoğumu ve günbatımı manzaralarını izlemek için Nemrut Dağı’na akın eder. Dağdaki tarihi yapıların arasında durarak yüzlerce metre yükseklikte nefes almak sizi büyüleyecektir.

Kommagene Krallığı Toros Dağları eteğinde yer alır. Bu antik kent Adıyaman’ın tarihi zenginliğinin bir yansımasıdır.
Arsameia Antik Kenti kentten 60 km uzaklıktaki Kocahisar Köyü’nde bulunmaktadır. M.Ö. 2. yüzyılda kurulmuş olan antik kent, Kommagene Krallığı’nın yönetim merkezi olmuştur. Antik kentte en eski Antik Yunan Yazıtı’nı ve çok sayıda arkeolojik yapıyı bulabilirsiniz.

Kahta ilçesine 85 km uzaklıkta bulunan Gerger Kalesi Hitit döneminden kalma bir yapıdır. Burada kabartmalar, küçük kaleler, camiler ve su sarnıçları mevcuttur.

Şehrimizin Müzesi tarih öncesi çağlara, Romalılara ve Osmanlılara ait çok sayıda eserin sergilendiği önemli bir kültür merkezidir.

Adıyaman Kültür ve Eğlence

Adıyaman tanıtımı son hızla devam ediyor. Bu güzel kentimiz, birçok uygarlığa şahitlik etmesinin doğal bir sonucu olarak farklı kültürleri barındıran bir kent olmuştur. Halk oyunları ve yöresel el sanatları kent kültürünün en önemli parçalarıdır. Adıyaman özellikle özgün halk danslarıyla ünlüdür.

Halı, kilim, tente işleme, dikiş nakış, oya, sepetçilik ve semercilik kentteki başlıca el sanatlarındandır. Pişinik halıları ve halı yastıkları motifleri ve renkleriyle oldukça popülerdir.

Kent Halk Kütüphanesi yaklaşık 25.000 kitaplık bir koleksiyona sahiptir. Ayrıca köylerde ve kazalarda da kütüphaneler bulunmaktadır.

Uluslararası Nemrut Kommagene Festivali (haziranda), Besni Eğitim Festivali (eylülde) ve Gölbaşı Kuru Peygamber Üzüm Festivali (eylülde) kentteki önemli organizasyonlardandır.

Doğa yürüyüşleri, özellikle Nemrut’a yapılan gün doğuşu ve günbatımı gezileri kentte oldukça yaygındır. Türkiye Su Sporları Festivali her yıl Atatürk Barajı’nda yapılmaktadır.

Adıyaman Yeme İçme Kültürü

Şehrimizin mutfağının kendine has bir tadı vardır. Et, bulgur ve sebze yerel mutfağın başlıca malzemeleridir. Özel soslar, soğan, sarımsak, kırmızı biber, nane ve diğer baharatlar yemek kültürünün vazgeçilmezleridir.

Çorbalar: Meyir, alaca, malhita, dövme, tarhana, un, yoğurt, pitipiti çorbaları

Sebze yemekleri: Adıyaman tava, parmak kebap, dolma/sarma, fasulye, dövmeç

Pilavlar: Karıştırmalı pilav, domates pilavı, tavuklu pilav, kavurmalı pilav, meyhane pilavı

Pideler: Bazlama, taplama, katmer, peynirli ekmek, tava kılloru, yarpız mancası

Köfteler: Kızarmış köfte, kel köfte, yarpızlı köfte, ekşili köfte

Tatlılar: Tene Helva, top helva, şilik, aşure, kesme, kaşık tatlısı, burma, heside, nişe bulamacı

Kent merkezinde, Kahta ilçesindeki Baraj Gölü yakınlarında ve Nemrut Dağı’na giden yolda, Adıyaman mutfağından örnekler sunan çok sayıda restoran ve lokanta bulunur. Bu yerler kent mutfağının lezzetli yemeklerinden sunan temiz, yalın ve kaliteli mekanlardır.

Alışveriş

Kent merkezindeki Tarihi Çarşı, kente özgü kilimler satan Oturakçı Pazarı ve çeşitli el sanatlarının satıldığı. Bundan dolayı Nemrut yakınındaki mağazalar başlıca alışveriş yerleridir. Buralardan turistik eşyalar ve Nemrut heykellerini sembolize eden ürünler satın alabilirsiniz. Ayrıca Besni’de yer alan Şire Pazarı’ndan ünlü Besni üzümü, pestil ve muska almadan gitmeyin.Bizde canlar sohbet ailesi olarak Adıyaman’ı gezip görmenizi tavsiye ediyoruz.Adıyamanlılarla sohbet http://www.canlarsohbet.net sohbet odalarında.

Şehir sohbet odaları ekibi olarak paylaşımlarımız son hızla devam edecek inşallah.

Farklı Makalelerimize Göz Atmak İster misiniz ?

karizma_ 183

İlk yorum yazan siz olun.

Cevap bırakın
Gerekli alanlar işaretlenmiştir. *